Αγαπώντας, πίνοντας και τραγουδώντας (2014)

Aimer, boire et chanter
Σκηνοθεσία : Αλέν Ρενέ

    Το κύκνειο άσμα του κορυφαίου Γάλλου δημιουργού, που πέθανε περίπου ένα μήνα μετά την παγκόσμια προβολή της ταινίας του στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.
    Βασισμένη στο θεατρικό έργο του Βρετανού Αλαν ΕΪκμπορν «Η ζωή του ΡάΪλι», η ταινία περιγράφει τις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη τριών φιλικών μεσοαστικών ζευγαριών. Ο έρωτας, η συζυγική σχέση, η ρουτίνα, η μοναξιά, η απιστία, ο θάνατος, η δίψα για ζωή αναδύονται μέσα από τη δεξιοτεχνικά ανάλαφρη και αισιόδοξη ματιά του Γάλλου μαιτρ.
    Ενας γιατρός αναφέρει κατά λάθος στη γυναίκα του ότι ένας φίλος ασθενής του, ο Τζορτζ, έχει λίγους μήνες ζωής χωρίς να γνωρίζει ότι αυτός ήταν η πρώτη της αγάπη. Γίνεται προσπάθεια τηλεφωνική να τον πείσουν να συμμετάσχει στην ερασιτεχνική τοπική θεατρική τους ομάδα. Παράλληλα ένας κοινός φίλος τους ευκατάστατος και άστατος σύζυγος προσπαθεί να πείσει τη πρώην γυναίκα του Τζωρτζ να επιστρέψει σ’εκείνον για να του συμπαρασταθεί (εκείνη όμως συζεί μ’έναν αγρότη και βρίσκεται σε αμηχανία). Ο Τζωρτζ δεν εμφανίζεται ποτέ στο φιλμ ασκώντας μια παράξενη γοητεία στις τρεις γυναίκες της παρέας. Η συνέχεια επί της οθόνης…
    Ο Ρενέ στα 92 του χρόνια αποχαιρετά τη ζωή καταφάσκοντας σ’αυτήν μ’έναν παιγνιώδη, χιουμοριστικό τρόπο, υμνώντας τη γυναίκα, τον έρωτα, τη φιλία, κατανοώντας με συγκατάβαση τα πάθη και τις αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης.
    Όλα είναι ταιριαστά και διαλεχτά στην τελευταία ταινία του: Τα ελάχιστα εξωτερικά γυρίσματα, τα σκίτσα κόμικς των τοποθεσιών, τα σκηνικά σπιτιών μόνο με κουρτίνες διαφόρων χρωμάτων . Ο θεατρικής υφής φινετσάτος διάλογος των ηρώων και βεβαίως οι θαυμάσιες ερμηνείες όλων των ηθοποιών : Σαμπίν Αζεμά, Ιπολίτ Ζιραρντό, Μισέλ Βιγερμόζ, Καρολίν Σιλόλ, Σαντρίν Κιμπερλέν, Αντρέ Ντισολιέ.