Απογεύματα με τη Μαργαρίτα (2010)

La tete en friche,
Του Ζαν Μπεκέρ

Απογεύματα - Μαργαρίτα    Τι μπορεί να συμβεί σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, όταν ένας μεσήλικας αγρότης, σχεδόν αγράμματος και μπουνταλάς, συναντηθεί τυχαία στο πάρκο με μια ηλικιωμένη γυναίκα καθισμένη σ’ένα παγκάκι να διαβάζει αφοσιωμένη τα λογοτεχνικά βιβλία της ;
    Τη φιλική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σ’αυτούς τους δύο τόσο διαφορετικούς ανθρώπους αλλά και τον κοινωνικό περίγυρό τους περιγράφει με λεπτότητα, ευαισθησία και χιούμορ το γαλλικό αυτό κινηματογραφικό διαμαντάκι.

    Είναι συγκινητικό πως ένας αμόρφωτος άντρας σαγηνεύεται από τα βιβλία χάρη στη γλυκύτητα και μεταδοτικότητα μιας απόμαχης γυναίκας ,που ζει σε οίκο ευγηρίας. Μια φορά την εβδομάδα συναντιούνται στο πάρκο και του διαβάζει αποσπάσματα από βιβλία συγγραφέων (Ρομέν Γκαρί, Αλμπέρ Καμί, Λούις Σεπούλβεδα, κ.α.). Ένα κόσμος καινούργιος ανοίγεται γι’αυτόν, που κουβαλάει τραύματα από τη μικρή του ηλικία (άσχημη συμπεριφορά της μάνας, ο δάσκαλος στο σχολείο να τον προσβάλλει τακτικά μέσα στην τάξη).
    Ντουέτο εξαιρετικό ποικίλλων συναισθηματικών αποχρώσεων αποτελούν ο απολαυστικός Ζεράρ Ντεπαρντιέ ως τραχύς και αφελής ήρωας που μεταμορφώνεται σταδιακά και η γλυκύτατη Ζιζέλ Κασαντέ ως γηραιά… δασκάλα λίγο πριν περάσει στην αντιπέρα όχθη.