Γλυκό φασόλι (Ιαπωνία, 2016)

Σκηνοθεσία : Ναόμι Καβάσε

Μια ταινία που προέρχεται από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και είναι  βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντούριαν Σουκεγκάβα. Ένα φιλμ αισθήσεων και αισθημάτων, που  εξανθρωπίζει τον θεατή κάνοντάς τον  να σκεφθεί γύρω από κάποιες ξεχασμένες μικροχαρές της καθημερινότητας όπως : το μαγείρεμα με μεράκι ενός γλυκού ή φαγητού, το να παρατηρείς την ομορφιά της φύσης, το να έχεις μια φιλική κουβέντα, το ν’ αγαπάς αυτό που κάνεις. Ένα οπτικό διαμαντάκι,  που με τη διεισδυτική ματιά της 48χρονης Γιαπωνέζας σκηνοθέτριας δίνει μαθήματα ζωής, καλοσύνης, προσφοράς και αγάπης.

Στη μικρή καντίνα του ένας μοναχικός μεσήλικας φτιάχνει με ρουτινιέρικη διάθεση «ντοραγιάκια», τηγανίτες με ζύμη από κόκκινα φασόλια, που σερβίρονται μέσα σε μικρά σάντουϊτς. Πελάτες του ενήλικοι περίοικοι και εφηβικός μαθητόκοσμος.  Μια άγνωστη ηλικιωμένη γυναίκα γύρω στα 75, η οποία διάβασε μια αγγελία για βοηθό στο μαγαζί θα εμφανιστεί από το πουθενά ζητώντας με ασυνήθιστη θέληση και ευγένεια να προσληφθεί  δίνοντας του ένα εξαιρετικό δείγμα ζύμης από κόκκινα φασόλια φτιαγμένο από τα χέρια της.

Η συνέχεια της ταινίας επί της οθόνης μ’ εκπλήξεις και μυστικά που δίνονται μ’ ένα λεπταίσθητο, λυρικό τρόπο. Σίγουρα με την ταινία αυτή θα «ταξιδέψετε» θα συγκινηθείτε, θα δακρύσετε, θα αναλογισθείτε πως έχουμε χάσει την ανθρωπιά μας, την επαφή μας με τη φύση με τους γοργούς κι αγχώδεις  ρυθμούς της καταναλωτικής εποχής μας.

Την υπερήλικη αυτή σοφή, στωΪκή και παρατηρητική  γυναίκα, που παρά το πολύχρονο βασανισμένο της παρελθόν είναι γεμάτη καλοσύνη και ευγένεια, ερμηνεύει υποδειγματικά η Κίριν Κίκι.  Εξοχος και ο Μασαντόσι Ναγκάσε στο ρόλο του μονόχνωτου κι εσωστρεφή ήρωα, που σιγά-σιγά μεταμορφώνεται εξαιτίας της γνωριμίας του μ’ αυτή την γλυκύτατη ηλικιωμένη γυναίκα.