Δημοκρατικές διαδικασίες… μαντρώματος

Κάποτε ζούσαν στο δάσος δυο κοπάδια αγριοκάτσικα. Όταν οι λύκοι πλησίαζαν, αυτά έκαναν κύκλο βάζοντας τα θηλυκά και τα μικρά τους από μέσα, ενώ στην περιφέρεια του κύκλου στέκονταν τα αρσενικά με τα κέρατα στραμμένα προς τα έξω.

Εξω από τον κύκλο περιπολούσε ο πιο μεγαλόσωμος και δυνατός τράγος, που με τις κινήσεις και τα βελάσματά του καθοδηγούσε τους άλλους τράγους για να πυκνώσουν τις θέσεις τους στα σημεία του κύκλου όπου πλησίαζαν οι λύκοι.

Δυο λύκοι φορώντας κατσικίσιο δέρμα μπήκαν στα δυο κοπάδια και άρχισαν να λένε στα κατσίκια :

«Αυτός ο μεγάλος τράγος έξω από τον κύκλο, σας καταπιέζει και σας στερεί τα κατσικίσια δημοκρατικά σας δικαιώματα ! Για να τρώει αυτός πρώτος το καλύτερο χορτάρι κι εσείς να μένετε με το χορτάρι β’ διαλογής».

«Τι είναι αυτά τα δημοκρατικά δικαιώματα ;» ρώτησαν τα κατσίκια των δυο κοπαδιών.

Και οι λύκοι απάντησαν : «Τα δημοκρατικά σας δικαιώματα είναι ο καθένας σας να πηγαίνει μια πέτρα μπροστά στον τράγο που θα σας υποσχεθεί το καλύτερο χορτάρι και τις λιγότερες μετακινήσεις. Θα διαλέγετε λοιπόν εσείς για αρχηγό όποιον τράγο μαζέψει τις περισσότερες πέτρες. Ετσι δεν θα βγαίνει ο κάθε φασίστας-τράγος για αρχηγός σας επειδή έτυχε να είναι ο δυνατότερος τράγος στο κοπάδι σας».

Στο πρώτο κοπάδι τα κατσίκια απάντησαν : «Τι είναι αυτές οι σαχλαμάρες που μας λες με τις πέτρες ; Εμείς από πάππο προς πάππο ξέρουμε  ότι οι τράγοι αρχηγοί βγαίνουν ανάμεσα σε πολλά ζευγάρια τράγων που χτυπιούνται κέρατα με κέρατα φτάνοντας στο τέλος να μείνουν 8 ζευγάρια, μετά 4, έπειτα 2 και στο τέλος μένει μόνο ένα ζευγάρι που θα αγωνιστεί για να βγεί ο νικητής που θα είναι ο τράγος του κοπαδιού. Εμάς αυτά μας έμαθε η φύση εδώ και χιλιάδες χρόνια. Κι από όσο ξέρουμε έτσι εκλέγουν τους αρχηγούς τους και τα άλλα είδη ζώων. Γι’ αυτό πάρτε τα δημοκρατικά σας δικαιώματα και ξεκουμπιστείτε γιατί τα κοπάδια όπου σκοτώθηκε ο δυνατότερος τράγος-αρχηγός, τα έφαγαν οι λύκοι».

Στο δεύτερο κοπάδι τα κατσίκια απάντησαν : «Σαν να έχετε δίκιο, όλο διαταγές μας δίνει ο μεγαλύτερος τράγος-αρχηγός. Φύγετε από δω, έχει λύκους ! Φύγετε από εκεί έχει τσακάλια ! Φτάνει πιά ! Γι’ αυτό θα σταματήσουμε να εκλέγουμε αρχηγό με αγώνες κέρατα με κέρατα και θα εφαρμόσουμε αυτό το δημοκρατικό σύστημά σας με τις περισσότερες πέτρες. Οποιος τράγος μας υπόσχεται τη λιγότερη ταλαιπωρία και το περισσότερο χορτάρι, θα του πηγαίνουμε τις περισσότερες πέτρες πάνω στις οποίες θα στέκεται για να φαίνεται ψηλότερος και θα τον κάνουμε αρχηγό μας».

Ετσι κι έγινε. Στο δεύτερο κοπάδι εκλέχτηκε ένας λύκος ντυμένος με κατσικίσιο δέρμα.

Δυο χρόνια μετά, το πρώτο κοπάδι είχε τετραπλάσιο πληθυσμό κατσικιών, ενώ το δεύτερο κοπάδι δεν υπήρχε πιά, αφού όλα τα κατσίκια τα έφαγαν οι λύκοι.