Είναι τρελοί αυτοί οι Βόρειοι (2008)

Bienvenue chez les ch’tis

Σκηνοθεσία : Ντάνι Μπουν

Ειναι τρελοι αυτοι οι βορειοι

    Ο Φιλίπ, ένας ταχυδρομικός υπάλληλος που ζει με την οικογένειά του σε πόλη της Νότιας Γαλλίας παίρνει δυσμενή μετάθεση σε κωμόπολη της Βόρειας Γαλλίας.
    Η γυναίκα του Ζουλί, που υποφέρει από κατάθλιψη και της αρέσει ο Νότος προτιμά να μείνει πίσω.
    Οι φόβοι και οι δισταγμοί του Φιλίπ για το κρύο, τη χωριάτικη συμπεριφορά, τη μεγάλη απόσταση που τον χωρίζει από τα μέρη του, θα διαλυθούν αφού εκεί θα περνάει ζωή και κότα.
    Κωμωδία που σκιαγραφεί με χιούμορ και ευαισθησία την απομακρυσμένη επαρχία με τους φαινομενικά άξεστους αλλά καλοπροαίρετους ανθρώπους της δίνοντας έμφαση στη… χωριάτικη διάλεκτό τους. Κάτι που αρχικά δημιουργεί περίεργες αντιδράσεις στον ήρωα αλλά στη συνέχεια μετά κρασιού και παρέας μαθαίνει μια χαρά να μιλάει με την ίδια προφορά !
    Τα προβλήματα αρχίζουν όταν θελήσει η γυναίκα του να έρθει εκεί να του.. συμπαρασταθεί για λίγο στην άχαρη ζωή που πιστεύει ακράδαντα ότι περνάει εκεί.
    Ο Καντ Μεράντ πλάθει απολαυστικά αυτό τον ανθρωπάκο της μεσαίας τάξης, που ανακαλύπτει έναν άλλο τρόπο ζωής στην επαρχία. Πολύ καλοί στους υπόλοιπους βασικούς ρόλους η Ζοέ Φελίξ και ο Ντάνι Μπουν ,ο σκηνοθέτης, που υποδύεται έναν μαμάκια επαρχιώτη.