Επιστροφή στην Ιθάκη (2014)

(Retour a Ithaque)
Σκηνοθεσία : Λοράν Καντέ


    Ταινία στοχαστική και γλυκόπικρη με θεατρική δομή για τα χαμένα όνειρα, τις διαψευσμένες ελπίδες σε υπαρξιακό αλλά και σε πολιτικοκοινωνικό επίπεδο στην Κούβα. Ισπανόφωνο φιλμ με γαλλική σκηνοθετική σφραγίδα. Μελαγχολική ελεγεία για μια φιλία, μια χώρα και μια επανάσταση. Είναι κι επίκαιρο λόγω της πρόσφατης εκδημίας του Φιντέλ Κάστρο.
    Στην ταράτσα μιας πολυκατοικίας στην Αβάνα πέντε μεσήλικες φίλοι πάνω από τα πενήντα (τέσσερις άντρες και μια γυναίκα) κολλητοί από την εφηβεία τους, ξαναβρίσκονται ένα βράδυ γιορτάζοντας την επιστροφή του Αμαντέο, που επιστρέφει στην πατρίδα μετά απο 16 χρόνια αυτοεξορίας στην Ισπανία.
    Αυτή η νύχτα μένει λοιπόν… Με αναμνήσεις, γέλια, πειράγματα, ποτά, τσιγάρα, τραγούδια και χορευτικά λικνίσματα στην αρχή. Αλλά μέχρι το χάραμα θα βγουν πίκρες, μυστικά, απωθημένα, κόντρες και διαξιφισμοί σε σχέση με τον χαρακτήρα, τις επιλογές, τον τρόπο ζωής του καθενός. Όλα αυτά σε συνάρτηση με το διάτρητο όνειρο της σοσιαλιστικής επανάστασης, τη φθορά και διαφθορά της εξουσίας.
    Σενάριο σφιχτοδεμένο και καλογραμμένο από το Γάλλο σκηνοθέτη σε συνεργασία με τον Κουβανό συγγραφέα Λεονάρδο Παδούρα με διαλόγους συναρπαστικούς που καθηλώνουν το θεατή. Οι ηθοποιοί άπαντες εξαιρετικοί : Νέστορ Χιμένεθ, Χόρχε Περουγκορία, Ιζαμπελ Σάντος, Νέστορ Χιμένεζ, Φερνάντο Ετσαβαρία.
    Δυνατή ταινία για θεατές σώφρονες, ευαίσθητους και ψαγμένους, που δεν έχουν τυφλωθεί από ιδεολογικά φούμαρα και δίνουν προτεραιότητα σε αξίες, στην αλήθεια, στον άνθρωπο.