«Ιζαντόρα Ντακ» της Στέλλας Μιχαηλίδου

Αιθέρια χορευτικό… παπιεντέ

Οσοι αγαπούν το χορό γνωρίζουν σίγουρα από διαβάσματα, θεατρικές και κινηματογραφικές μεταφορές την Ιζαντόρα Ντάνκαν (1877-1927), μια από τις σημαντικότερες χορεύτριες και χορογράφους. Αυτή την ξυπόλητη χορεύτρια, πρωτοπόρα του μοντέρνου χορού με την ακάματη θέληση και την περιπετειώδη ζωή.

Αξίζει τώρα να μάθουμε για μια άγνωστη «συγγενή» της, εξίσου καλή ξυπόλυτη χορεύτρια με… παπίσια χάρη, θέληση και υπομονή. Πρόκειται για το παιδικό βιβλίο της Στέλλας Μιχαηλίδου, «Ιζαντόρα Ντακ», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.
Η πολυτάλαντη Στέλλα Μιχαηλίδου από τη Θεσσαλονίκη (συγγραφέας θεατρικών έργων και βιβλίων για παιδιά, χορογράφος, σκηνοθέτρια, καθηγήτρια κινησιολογίας στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο, ηθοποιός παλαιότερα) με ευφάνταστο τρόπο, περιεκτική γραφή, χιούμορ και ευαισθησία διηγείται τη ζωή της Ιζαντόρα Ντακ.

Γεννημένη σ’ένα βουνό, δίπλα σε μια λίμνη των κύκνων ένιωθε μειονεκτικά μεγαλώνοντας δίπλα σ’αυτά τα κομψά και πάλλευκα πουλιά. Ηταν κοντοστούπα με μπλε φτερά κι έχοντας φωνή περίεργη σε σχέση μ’αυτά.

Το όνειρό της ήταν να γίνει μπαλαρίνα αλλά ήταν ντροπαλή και αδέξια στις κινήσεις της στο κλασικό μπαλέτο, που μάθαινε στο χοροδιδασκαλείο. Με αποτέλεσμα να τη συμβουλέψει ο δάσκαλός της να τα παρατήσει κι εκείνη το δέχτηκε. Τον παρακάλεσε όμως να πηγαίνει στη σχολή και να ζωγραφίζει τους συμμαθητές της στα χορευτικά τους μαθήματα, πράγμα που έγινε (στο σπίτι της ξυπόλυτη έκανε μόνη της χορό ζωντανεύοντας τις φιγούρες που είχε αποθησαυρίσει στις ζωγραφιές).

Οταν είδαν τα σκίτσα της οι μαθητευόμενοι κύκνοι δεν τους άρεσαν, θύμωσαν, της τα έψαλλαν και εκείνη στενοχωρημένη έφυγε να βρει την τύχη της σ’ άλλα μέρη. Η… συνέχεια εντός του βιβλίου.
Η Στέλλα Μιχαηλίδου φτιάχνει μια γοητευτικά… παπίσια ιστορία για τη δύναμη της θέλησης, εμπνευσμένη από τη δύσκολη διαδρομή της κορυφαίας χορεύτριας των αρχών του 20ου αιώνα. Με το δικό της παραμυθένιο τρόπο ξετυλίγει την ιστορία της πιο διάσημης χορεύτριας στον κόσμο των πουλιών, της πάπιας Ιζαντόρα Ντακ.

Στην ιστορία αυτή εμφανίζονται για λίγο ως «γκεστ σταρ»… πουλίσιοι χαρακτήρες, που μας φέρνουν στο νου τον Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, τον Διονύση Σαββόπουλο και τον Ρίτσαρντ Μπαχ.

Να σημειώσουμε ότι στην καλαίσθητη έκδοση του βιβλίου συμβάλλουν καθοριστικά οι πολύχρωμες γεμάτες ζωντάνια και κίνηση εικόνες του βετεράνου Απόστολου Βέττα (στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένα μικρό, κατατοπιστικό κείμενο για την Ιζαντόρα Ντάνκαν, τη ζωή και το έργο της).