Ο επιφανής πολίτης (Αργεντινή, 2016)

   Σκηνοθεσία : Γκαστόν Ντιπράτ – Μαριάνο Κόν

Λογοτεχνία και πραγματικότητα, αλήθεια και ψέμα,  δόξα και ανωνυμία,  επιτυχία και φθόνος, μεγαλούπολη και χωριό.

Σ’αυτά  τα αντιθετικά «δίπολα» στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό ετούτη η αργεντίνικη ταινία που σε καθηλώνει με το ευφυές σενάριό της, τον κινηματογραφικό ρυθμό της,  τον υπαρξιακών και κοινωνικών «αποχρώσεων» προβληματισμό της, την εύστοχη σάτιρά της και κυρίως με τον έξοχο πρωταγωνιστή της.

Ο Ντανιέλ Μαντοβάνι είναι ένας διάσημος συγγραφέας, μια ιδιόμορφη και μοναχική προσωπικότητα, που ζει εδώ και χρόνια στη Βαρκελώνη αποφεύγοντας όσο μπορεί τη δημοσιότητα (το φιλμ ξεκινάει με τον αμφίσημο λόγο του στην Στοκχόλμη, λίγο πριν παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας).

Τα περισσότερα βιβλία του έχουν να κάνουν με ήρωες εμπνευσμένους από τη γενέτειρά του, μια μικρή επαρχιακή πόλη της Αργεντινής απ’όπου έφυγε πολύ νέος. Αποφασίζει να γυρίσει στη μακρινή γενέθλια πόλη του όταν ο δήμος τον καλεί για να παραστεί για λίγες μέρες σε κάποιες εκδηλώσεις προς τιμήν του.

Η νοσταλγία  των εφηβικών χρόνων, η χαρά της επιστροφής θα εξατμισθούν σχετικά γρήγορα καθώς θα συμβούν εκεί διάφορα απρόοπτα περιστατικά σε σχέση με τους συμπατριώτες του, γνωστούς και άγνωστους. Για να αποδειχθεί ότι ουδείς προφήτης στον τόπο του ακόμη και με βραβείο Νόμπελ…

Ενας παλιός έρωτας και μια παλιά φιλία καθώς κι ένας διαγωνισμός ζωγραφικής θα βγάλουν στην επιφάνεια μυστικά και ψέματα. Επίσης θα φανεί σταδιακά η αντίθεση και  σύγκρουση κάποιων επαρχιωτών με μειονεκτική και ζηλόφθονη συμπεριφορά απέναντι στον ορθολογιστή και φημισμένο συγγραφέα.

Ο Οσκαρ Μαρτίνεζ δίνει μια σπουδαία και πολύπλευρη ερμηνεία του πετυχημένου, βαριεστημένου και φτασμένου στην κορυφή συγγραφέα.