Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο (2011)

Les neiges du Kilimandjaro

Του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν

ΚΙΛΙΜΑΝΤΖΑΡΟ ταινία    Ένα υπέροχο μάθημα καλοσύνης, θάρρους κι αλληλεγγύης στην παγκοσμιοποιημένη εποχή μας, που όλα τα αλέθει σαν μηχανή του κιμά. Ανθρωποι καθημερινοί, που παρά τις δυσκολίες (ανεργία, φτώχεια) συγκινούν με τη στάση ζωής τους αναδεικνύοντας τη δύναμη της οικογένειας και της συλλογικότητας.
Στη Μασσαλία έχουμε ένα ζευγάρι μεσήλικων που αγαπιέται και ζει μαζί πάνω από τριάντα χρόνια (αυτός λιμενεργάτης που προσφάτως απολύθηκε και είναι άνεργος, εκείνη καθαρίζει σπίτια). Με παιδιά κι εγγόνια που τους δίνουν χαρά, αλλά και με φίλους καλούς στην παρέα.

Το δώρο χρημάτων που θα τους κάνουν συνάδελφοι και φίλοι (ένα ταξίδι στο Κιλιμάντζαρο) και το σχεδιάζουν πως και πως, θα κλαπεί μετά από διάρρηξη στο σπίτι τους. Το σοκ θα είναι μεγαλύτερο όταν τυχαία ανακαλύψουν πως ένας πρώην συνάδελφος του ήρωα το έκανε αυτό κι ο οποίος μεγαλώνει μόνος του τα δύο μικρότερα αδέλφια του. Η συναρπαστική συνέχεια επί της οθόνης.

Υποδειγματικό κοινωνικό δράμα του γαλλοαρμένιου Γκεντιγκιάν, στο οποίο πρωταγωνιστεί ένα θαυμάσιο ζευγάρι ηθοποιών, ο Ζεράρ ΜεΪλάν και η Αριάν Ασκαρίντ. Ο φακός εστιάζει στους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους της βιοπάλης σε μια ιστορία που αφυπνίζει και συγκινεί μέχρι δακρύων τον θεατή. Δεν είναι τυχαίο που ο σκηνοθέτης έχει βάλει μότο στην ταινία του τη φράση «Καλοί που είναι οι φτωχοί» του Βίκτορος Ουγκό.