Kαραγκιόζη βάλε πλάτη για να ζήσουν οι χορτάτοι

 Επιθεώρηση του Γιώργου Χασάπογλου
με τον θίασο των… ήντα Αγίας Παρασκευής           

  Ο θίασος  των… ήντα που εδρεύει στο ΚΑΠΗ του δήμου Αγίας Παρασκευής μετά από πρόβες μηνών έδωσε μια και έξω την ετήσια παράστασή του στο θέατρο του Αμερικάνικου Κολλέγιου της περιοχής και τα κατάφερε περίφημα (γεμάτο το θέατρο, πλατεία και εξώστης).

Η αειθαλής ομάδα παρουσίασε τη σατιρική επιθεώρηση του Γιώργου Χασάπογλου «Καραγκιόζη βάλε πλάτη για να ζήσουν οι χορτάτοι» σε σκηνοθεσία της Πηνελόπης Πιτσούλη.

Και οι δύο κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής, ζευγάρι στη ζωή και την τέχνη, προσφέρουν και συμβάλλουν με αγάπη και μεράκι ετησίως, εδώ και τέσσερα χρόνια, στο θίασο των… ήντα. Εμπειρος θεατρικός συγγραφέας («Κουραμπιέδες», «Η πιπίλα», κ.α) ο Χασάπογλου  με τα νόστιμα επιθεωρησιακά νούμερα της γραφής του και η Πιτσούλη με πολύχρονη εμπειρία στο θέατρο τη σκηνοθετική διδασκαλία της.

Σου την πέσανε όλοι οι μαφιόζοι
και σε καταντήσανε σαν τον καραγκιόζη
σου φορτώσανε στην φτωχή καμπούρα
του δικού σου μπεζαχτά, όλη τη χασούρα

Φτωχέ μου καραγκιόζη, μέσα στη χλιδή
άλλος τρώει και καλοπερνάει
μόνο το δικό σου, το άμοιρο παιδί
ψάχνει μα δε βρίσκει τι να φάει, τι να φάει…

Παρά τα κάποια μικροηχητικά προβλήματα μερικές στιγμές,  οι «αμαζόνες» και οι «κομάντος» των δεύτερων και τρίτων… ήντα τα πήγαν μια χαρά επί σκηνής παίζοντας με άνεση και μπρίο, προσφέροντας αρκετό γέλιο στους θεατές με τα είκοσι μικρά σκετς της επιθεώρησης (ντουέτα, τρίο, μονόλογοι καθώς και όλοι μαζί στην έναρξη και το φινάλε).

Με το γνωστό παραδοσιακό μουσικό μοτίβο του Καραγκιόζη πριν από κάθε νούμερο. Με ευφάνταστη κίνηση των ερασιτεχνών ηθοποιών σε χορογραφία Τέτης Νικολοπούλου.Με την αλέγρα μουσική του Αντώνη Καρατζίκη βασισμένη στον τίτλο της επιθεώρησης και με παραλλαγμένα γνωστά λαΪκά κι έντεχνα τραγούδια σε σκωπτικούς στίχους του συγγραφέα.

Ψέμα στο ψέμα και ξεχαστήκαμε
Γίναμε ρόμπες, ξεφτιλιστήκαμε
Τώρα το δάκρυ καίει το μαντήλι μας
Και μας δουλεύουν εχθροί και φίλοι μας
Πιάσαμε πάτο, κι όλο βουλιάζουμε
Μας απαυτώνουν κι άχνα δε βγάζουμε

Μην τον ρωτάς τον Γερμανό
Πώς θα ξεφύγεις απ’ την κρίση
Το μέλλον σου το σκοτεινό
Αυτός το έχει αποφασίσει

Μην τον ρωτάς τον Γερμανό
Ξύπνα και παρ ’το πια χαμπάρι
Είσαι εμπόρευμα φτηνό
Μες στης Ευρώπης το παζάρι.

Μέσα από τη σπιρτόζικη, σατιρική και γνήσια λαΪκή γραφή του Χασάπογλου περνάνε στα νούμερά του τα επακόλουθα της οικονομικής κρίσης,  πολιτικές αιχμές αλλά κυρίως η καθημερινότητα, συνήθειες και ελατώματα του νεοέλληνα,  οι συντάξεις, οι τράπεζες, οι εφορίες, το δημόσιο, οι λοβιτούρες, τα σουπερμάκετ, το πέρασμα του χρόνου, οι οικογενειακές, συζυγικές και ερωτικές σχέσεις, κ.α. Μ’έναν τρόπο ανάλαφρο, γουστόζικο κι αστείο αλλά και με μια ευαισθησία.

Στο φινάλε ντυμένοι με…ιερατική αμφίεση έψαλαν το «Χαίρε» σε μια παραλλαγή των θρησκευτικών «Χαιρετισμών». Για την ακρίβεια τα έψαλαν στους Ελληνες πολιτικούς, στον Ερντογκάν, κ.α.

Αξιος λοιπόν ο κοτσονάτος  θίασος των …ηντα (επτά γυναίκες και έξι άντρες) που έδωσε τον καλύτερο  εαυτό του. Ητοι, οι Γιώργος Αργυρόπουλος, Καίτη Γιαννιώτου, Ελένη Γιασεμή, Φωτεινή Γνησίου, Μαρία Ζέρβα, Γιώργος Κουλούρης, Βαγγέλης Λεβέντης, Κωνσταντίνος Μακρής, Πέτρος Μάντσης, Νίκος Νέζης, Ειρήνη Σπυροπούλου, Μαρία Τσαμπέρη, Βίκυ Χατζηανδρέου (αφανής αλλά ουσιαστική η βοήθεια από τη Λαμπρινή Οικονομίδου, υπεύθυνη ομάδας από το ΚΑΠΗ).

Στην παράσταση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος, ο πρώην δήμαρχος και αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Βασίλης Ζορμπάς και ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος.

Ελπίζουμε ότι θα δοθεί η ευκαιρία να  παρουσιαστεί ξανά στο δήμο ή σε κάποιες άλλες περιοχές για να το ευχαριστηθεί κι άλλος κόσμος και κυρίως να το χαρούν και οι βετεράνοι ερασιτέχνες ηθοποιοί που τόσο κοπίασαν.

*Οι φωτογραφίες της παράστασης είναι από τον Στέφανο Δημητριάδη.